3 Temmuz 2018 Salı

Patlıcan Sandalı


Bundan sonra blogun tarifleri hep etsiz. Vejetaryen beslenmeye geçtikten sonra et pişirip pişirmediğimi soranlar oldu. Evde et yiyen üç kişi olduğu için et pişiriyorum tabi ki. Ama yemek tarzımızda biraz değişiklik de oldu. Mesela önceden et veya kıyma ekleyerek hazırladığım yemekler  artık etsiz pişiyor.


Bu haftanın tarifi de patlıcanın etsiz hali, aynı zamanda vejetaryen karnıyarık alternatifi. Karnıyarık için vejetaryen alternatif zaten var, imambayıldı diyebilirsiniz. Ve kesinlikle haklısınız ama patlıcan sandalı da bence o kategoriye girer.

Malzemeler (8 porsiyon)
4 adet uzun patlıcan
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı tuz
Soğuk su

İç harcı için
Patlıcan içi
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
2 adet domates (kabuğu soyulmuş)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru mercanköşk (kekik de kullanabilirsiniz)
Tuz
Karabiber
25 gram mısır unu (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
100 gram kaşar peyniri rendesi (Yaklaşık 1 su bardağı)

Yapılışı
1. Patlıcanları alacak büyüklükte bir kaseye limon suyu, tuz ve su koyun.
2. Patlıcanların sap kısımlarını kesip uzunlamasına ikiye bölün. İçlerini tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın. Patlıcanların içini alırken kabuğuna zarar vermemeye özen gösterin. İçini aldığınız patlıcan sandallarını suya koyun ve bekletin.




3. Harç için patlıcanların içlerini küçük doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın veya rendeleyin. Sarımsakları ince doğrayın. Soyulmuş domatesleri küp şeklinde kesin.
4. Tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı tavaya alıp pembeleşene kadar kavurun. Patlıcan içi ve sarımsakları ekleyin. Biraz pişirdikten sonra domatesleri ekleyin ve domates suyunu çekene kadar arada karıştırarak kavurun. Ocağı kapatıp mercanköşk, tuz ve karabiberi ekleyin.
5. Mısır unu ve kaşar peyniri rendesini bir tabakta karıştırın.
6. Patlıcan sandallarını sudan çıkarıp süzdükten sonra yağlanmış fırın tepsisine dizin. İçlerine tuz ve karabiber serpin. İç harcı patlıcanlara paylaştırın.


7. Mısır unu-kaşar rendesi karışımını iç malzemenin üzerine paylaştırarak koyun.


8. 200 derece fırında patlıcan yumuşayıp sandalların üzeri kızarana kadar pişirin.


Notlar
Mısır ununu kıvamını sevdiğim için kullandım. Evde mısır unu yoksa ekmek kırıntısıyla da yapabilirsiniz.
Patlıcanların kararmasını sorun etmeyeceğiniz tariflerden biri bu. Tuzlu limon suyunda bekletme işlemini patlıcanların kararmaması için değil, acılığının gitmesi için yapıyorum.  



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder