13 Şubat 2018 Salı

Yoğurtlu Alabaş Salatası


Geçen yıl tanıştığım alabaş artık evin sevilen gıdalarından. Alabaş lahana ailesinden bir sebze ve görüntü olarak turpa benziyor. Ama tadı turptan daha yumuşak ve kendine özgü bir tatlılığı var. Yer lahanası, kohlrabi, Alman turpu gibi isimlerle de bilinen alabaş; çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. 


Aynı aileyi paylaştığı diğer sebzeler gibi son derece besleyici bir gıda. C ve B6 vitaminleri yönünden zengin olan alabaş, potasyum, magnezyum, fosfor ve bakır gibi mineraller yönünden iyi bir kaynak. Alabaşın besleyici değerini vurgulamak için uzmanlar, "sebzelerin balık dengi" gibi ifadesini kullanıyor.

Geçen sene alabaşla tanışma tarifi olarak çorba yapmıştım. Bu sene yoğurtlu salatasını denedim. Tadının yumuşaklığı sayesinde mutfakta çok yönlü kullanılabilecek bir sebze. Tatlısı da yapılıyorsa şaşmam.

Salata doyurucu olsun istediğim için kuru fasulye kullandım. Gerçi alışılmışın dışında bir kullanım şekli oldu. Bence kuru fasulye püresi salataya güzel bir kıvam, ilave doyuruculuk verdi.


Malzemeler (6-8 kişilik)
500 gram alabaş (Bir büyük veya 2 orta boy)
1 adet limonun kabuğu ve suyu
150 gram haşlanmış kuru fasulye (Yaklaşık 1 su bardağı)
5 tane ceviz içi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
Servis için
Maydanoz yaprakları

Yapılışı
1. Alabaşın kabuğunu soyun ve bir karıştırma kabına rendeleyin.
2. Yıkayıp kuruladığınız limonun kabuğunu rendenin ince tarafıyla alabaşın üzerine rendeleyin.
3. Rondonun haznesine haşlanmış kuru fasulye, bir limonun suyu, zeytinyağı, ceviz içi, tuz,karabiber ve süzme yoğurttan bir kaşık koyun ve karışım püre haline gelene kadar rondodan geçirin.
4. Fasulye püresini alabaşın üzerine koyun. Kalan süzme yoğurdu ekleyerek karıştırın. 
5. Servis tabağına aldığınız salatayı maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Not
- Arzu ederseniz bu salataya bir-iki diş sarımsak da ekleyebilirsiniz. Sarımsağı rondodan geçirilen malzemelerle birlikte ekleyebilirsiniz.
- Süzme yoğurdun sulanmaması için hepsini rondoya eklemedim. Rondodaki malzemelerin rahat çekilmesini sağlamak için yoğurdun bir kaşığını sosu hazırlamak için kullandım.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder