23 Eylül 2016 Cuma

Şeftalili Crumble

Teoride bildiğim, pratikte denemediğim tatlılardan biri crumble. Daha doğrusu biriydi. Evde kalan şeftalilerle ne yapsam diye düşünürken aklıma gelince teoriden pratiğe geçiş yaptım nihayet.


İngiliz mutfağına ait bir yemek olan crumble, kırıntı anlamına geliyor ve tatlı-tuzlu pek çok çeşidi yapılıyor.  Yemek adını, sebze veya meyve harcının üzerine serpilen tereyağı-un karışımının ekmek kırıntısı görünümünden alıyor. Tatlı crumble türlerinden elma, şeftali, erik ve kırmızı meyvelerle hazırlananlar popüler. Bu çeşitler arasında benim ilk deneyeceğimi düşündüğüm elmalı olanıydı, kısmet şeftaliyeymiş. Gerçi tatlı evde o kadar beğenildi ki, kışın elmalı olanını yaparsam talep sıkıntısı çekeceğini sanmıyorum.

Tatlı hakkında teorik bilgim olduğu için tarif araştırması yapmadım. Şeftali karışımına göre unlu harcı oranladım. Ölçüler altı sufle kabına tam geldi.

Ben bu tatlıyı porsiyonluk kaplar halinde hazırlamayı tercih ettim.  Bu şekilde servisi daha kolay oluyor ve tüketilmeyen kısmını bozulmadan saklayabiliyorsunuz. Ancak tepside bütün olarak hazırlanması da yaygın bir yöntem. Eğer bir seferde tüketileceğini düşünüyorsanız tepsiyle sofraya getirmek de hoş olabilir.

Crumble servisinde biz sade dondurmadan yardım aldık. Çırpılmış krema veya kaymakla da servis edilebilir. Tatlı ılıkken dondurmayı üzerine koydum. Dondurma kullanılmasa da tatlının ılık hali en güzeli. Kalan tatlıları buzdolabına kaldırıp servis etmeden önce hafif ısıttım.



Malzemeler (6 porsiyon)
Meyveli karışım için
4 adet orta boy şeftali
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı nişasta
100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
10-15 adet mor reyhan yaprağı

Hamuru için
125 gram un (Yaklaşık 1 su bardağı)
100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
Bir tutam tuz
125 gram soğuk tereyağı

Servis için
Arzuya göre dondurma veya krema

Yapılışı
1. Meyveli harç için şeftalileri soyun, çekirdekli bölümlerini temizleyin ve küp şeklinde doğrayın. Reyhan yapraklarını ince doğrayın.


2. Bir kaba şeftali, reyhan ve limon suyunu koyun. Üzerine nişasta, toz şeker ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
3. Meyveli karışımı sufle kaplarına paylaştırın.

4. Kırıntı karışımı için soğuk tereyağını küplere bölün. Rondo veya mutfak robotuna un, toz şeker, tuz ve tereyağını koyun. Düğmeye kısa aralıklarla birkaç kere basarak hamurun lor peyniri görünümü almasını sağlayın. Fazla karıştırmayın ve cihazın düğmesine uzun süre basmayın. (Rondo veya robot kullanmak istemezseniz karıştırma işini parmak uçlarınızla yapabilirsiniz. Tereyağının soğuk olmasına ve fazla yoğurmamaya dikkat edin.)


5. 190 derece fırında tatlıların üzeri kızarana kadar pişirin.
6. Ilıkken dondurma veya krema ile servis yapın.

Notlar
Hamurun ekmek kırıntısı görünümü alabilmesi için tereyağının soğuk olması önemli.
Fırınınız uygunsa tatlıyı fırının üst tarafına yakın koyarak pişirmenizi öneririm. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder