19 Eylül 2016 Pazartesi

Kabak Çırpma (Terbiyeli Kabak Sote)

Bayram tatilinde yaptığımız İstanbul seyahati bana gezi keyfinin dışında bir de tarif kazandırdı. Seyahati gezi odaklı planlamıştık ama yemek anlamında da güzel keşifler denk geldi. Bunlardan biri de Hamdi Restaurant ve orada yediğim kabak mezesiydi.



Sotelenmiş kabak, dereotu ve sarımsaklı yoğurttan ibaret görünen kabak mezesinin tadı görüntüsünden daha zengindi. Mutlaka bir ekstrası vardır diye düşündüm ama kimseye sormadım. Restoranlardan tarif istemek bana pek işlevsel gelmiyor. Büyük mutfakların kuralları, ölçüleri evdekinden farklı oluyor çoğunlukla. Bu arada kabak mezesinin belki de hiçbir ekstrası yoktu, kaliteli malzemelerle iyi hazırlanmış bir yemekti yalnızca. Ama algı bir kez öyle şekillenince kendimi ekstra bir şey olduğuna ikna ettim:)

Ankara’ya dönünce bir deneme yaptım. Kabağı zeytinyağında sotelerken aklıma terbiye kullanmak geldi. Limon suyu ve undan oluşan bir terbiye hazırladım. Kabakları soteledikten sonra terbiyeyi ekledim. Biz bu haliyle tadını beğendik ve oldukça zengin bulduk. İstanbul’da yediğimizin aynısı mı oldu onu bilemiyorum ama çocukların da severek yediği bir yemek olduğunu söyleyebilirim.

Kabak mezesini ikinci kere konuklar için yaptım. Onlar da beğendi. Yani artık tarif konusunda içim rahat. Oldukça pratik ve sade olan mezenin tarifini kabak mevsimi bitmeden paylaşmak istedim.

 Malzemeler (6 kişilik)
4 adet orta boy kabak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu (ince yaprakları kullanılacak)
Tuz
Karabiber

Terbiye için
1 adet limonun suyu
2 silme tatlı kaşığı un

Servis için
200 ml suyla inceltilmiş süzme yoğurt (Yaklaşık 1 su bardağı)
2 diş sarımsak
Dereotu
Zeytinyağı

Yapılışı
1. Kabakların sap kısımlarını kesip soyun. Kestiğiniz kabakları zar iriliğinde doğrayın. Dereotunu ayıklayın, ince doğrayın. Bir bölümünü servis için ayırın.

2. Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Kabakları tavaya alıp yumuşayana kadar orta ateşte birkaç dakika soteleyin.

3. Terbiye için bir kasede bir limonun suyu ve unu pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın.
4. Kabaklar yumuşayınca ocağı kapatın. Dereotunu, terbiyeyi, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın. Sotelenmiş kabakları soğuması için buzdolabında bekletin.
5. Ezdiğiniz sarımsakları süzme yoğurtla karıştırın. Servis kasesine aldığınız kabakların üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin. Yoğurdun üzerine kalan dereotunu serpin ve bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

Not
Bu mezeyi oda ısısında değil de soğuk servis ederseniz daha lezzetli oluyor.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder