17 Kasım 2014 Pazartesi

Sebzeli Sulu Börek

         Yufka böreklerini suda beklettikten sonra pişirmek, mutfağımızda bilinen usullerden. Kendi çevremde sık rastladığım bu pişirme yöntemini ben de kullanırım. Patatesli, mantarlı ve peynirli içlerle suda bekletilen börek hazırlamışlığım vardır. Bir tek kıymayı denemedim. Börekte kıymayı pek sevmediğimden olsa gerek.



         Bu bilindik börek usulünü, pek alışılmadık iç malzemesiyle birleştirince Sebzeli Sulu Börek ortaya çıktı. Kış sebzelerinin en besleyici olanlarından biri kuşkusuz lahana ve ben hem beyaz, hem de mor lahanayı çok severim. Bunları özellikle salatada bolca kullanırım.

        Balkabağı ise bu böreğin ekstra malzemesi. Bu besleyici ve sağlıklı gıdanın sadece tatlı ve çorba olarak tüketilmesini yeterli bulmadığımı blogu takip edenler bilir. Geçen hafta paylaştığım Balkabağı Mücveri tarifine gösterilen ilgi, benim gibi düşünenlerin sayısının az olmadığını gösteriyor.

         Alışılmadık iç malzemeli bu böreği aile boyu lezzet testine sokmakla kalmadım, yemek konusunda fikrine güvendiğim arkadaşlarıma da tattırdım. Gelen yorumlar oldukça yüreklendiriciydi. Bir sebze sever olarak ben zaten çok beğendim.

        Böreğin görsel ağırlığını, renginden dolayı mor lahana ele geçiriyor. İlk bakışta başka malzemelerin olduğu anlaşılmıyor ama mor lahana tadı baskılamıyor. Sebzelerin tadının birbirini dengelediği ve sebze severlerin kesinlikle beğeneceği bir börek bu. Sebze sevmeyenlere de böreğin özellikle sıcak haline bir şans vermelerini öneririm. Dışı çıtır, içi yumuşak bu yufka böreği sizi şaşırtabilir.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (12 adet börek)

İç malzemesi
200 gram beyaz lahana (Orta boy bir kase )
100-150 gr mor lahana (Küçük bir kase)
100 gr balkabağı (ince bir dilimin yarısından biraz az)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Börek malzemeleri
50 gr eritilmiş tereyağı (2 çorba kaşığı)
3 adet böreklik yufka
Su

Üzeri için
1 yumurtanın sarısı
2 tatlı kaşığı çörek otu

Hazırlanışı
1. Balkabağını rendeleyin. Beyaz ve mor lahanayı ince doğrayın.
2. Zeytinyağını tavaya alın, yağ ısınınca sebzeleri ekleyin ve arada karıştırarak en fazla beş dakika soteleyin. Ocağı kapatıp, tuzunu ekleyin. Börek içini soğuması için bir kenara alın.
3. İlk yufkayı tezgahın üzerine serin, üzerine eritilmiş tereyağının yarısını kaşıkla serperek dökün.
4. İkinci yufkayı ilkinin üzerine gelecek şekilde serin. Tereyağının geri kalanını bu yufkanın üzerine kaşıkla serperek dökün.
5. Üçüncü yufkayı diğerlerinin üzerine serin. Tam ortadan enine ve boyuna iki parçaya kesin ve dört parça yufka elde edin.
6. Dört parça yufkanın her birini eşit üç parçaya bölün. Toplamda 12 adet üçgen elde etmiş oluyoruz.
7. Böreğin iç malzemesini kaşıkla üçgenlerin geniş kenarına koyun. Kenarları hafifçe içeri kıvırarak uca doğru rulo yaparak sarın. (Sigara böreği sarar gibi) En uca geldiğinizde parmağınızı suyla ıslatarak böreği kapatın.
8. Sarma işlemi bittikten sonra yayvan bir kaba börekleri yanyana dizin. Böreklerle aynı hizaya gelecek kadar oda ısısında su koyun. Börekleri 10 dakika suyun içinde bekletin.
9. Sudan çıkardığınız börekleri makarna süzgeci gibi geniş bir süzgece dik olarak yerleştirin ve fazla suyunu süzdürün. Suyun iyice süzülmesi için 15 dakika bekleyin.
10. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine börekleri aralıklarla dizin. Çırpılmış yumurta sarısının içine çörek otunu ekleyin. Bu karışımı fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürün.
11. 180 derece fırında böreklerin üstü kızarana kadar pişirin. (Yarım saat civarında sürüyor.)
12. Börek piştikten sonra tepsiyi hemen fırından çıkarın, içinde bekletmeyin. Serin bir yerde soğutun.

Notlar:
-   Bu böreği başka mantar, patates, pırasa ve peynir gibi farklı iç malzemelerle de hazırlayabilirsiniz.

-          Böreğin hamurlaşmaması için piştikten sonra hemen fırından çıkarmayı unutmayın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder