29 Temmuz 2013 Pazartesi

İçli Köfte

          Mantı, yaprak sarması ve içli köfte gibi yemesi son derece keyifli ama yapması zahmetli yemekleri pek yapmadım şimdiye kadar. Bunda zaman sınırlamaları nedeniyle pratik yemekleri tercih etmemin etkisi var. Ayrıca halen mantı ve yaprak sarması anne yemeğidir benim için, en güzelini annem yaptığı için öğrenmeye gerek duymadım şimdiye kadar.  






 Geçenlerde oğlumun içli köfte istemesiyle durum değişti tabi. Ama ben yine işin kolayını buldum. Bizim nesilden olmasına rağmen zahmetli yemeklerden hiç kaçınmayan, mantısını, sarmasını, hatta tarhanasını kendisi yapan becerikli bir arkadaşımla birlikte yaptık içli köfteyi. Bu vesileyle ben de öğrenmiş oldum. Aslında zor değil ama kıvamını ve kalınlığını tutturmak önemli. Neyse ki benim yaptıklarım da dahil, köfteler dağılmadan haşladık.

Malzemeler (Cevizden biraz büyük 25 civarında içli köfte için)
İç Malzemesi
500 gr. dana kıyma
1 kuru soğan (ince doğranmış)
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Dış Hamuru
2,5 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Yarım çorba kaşığı domates salçası
150-200 gr dana kıyma
Tuz
Karabiber
Bir kase sıcak su

Üzeri için
2 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı
1. Kıymayı zeytinyağında kavurun. Soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
2. Salçaları ekleyip kavurun, tuz ve karabiberini ayarlayın. Soğuttunuz iç harcı bir kaba alarak derin dondurucuda 15-20 dakika bekletin.
3. Hamur malzemelerinin hepsini bir yoğurma kabına alıp sıcak suyu azar azar ekleyerek iyice yoğurun.
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak sol avucunuzun ortasına alın, sağ elinizin baş parmağıyla ortasından başlayarak hamuru inceltin. Bu arada elinizi ara ara ılık suyla ıslatın. Hamur iyice açılınca ortasına 1-1,5 tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup hamuru kapatın. 





5. Köfteleri hazırladıktan sonra pişerken dağılmaması için vaktiniz varsa 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. (Biz bu kadar dinlendiremedik ama sorun olmadı.)
6. Yayvan bir tencerede su kaynatın, içine tuz ekleyin ve köfteleri kaynayan suya atıp, 10 dakika haşlayın. 

7. Pişen köfteleri servis tabağına alıp, üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.

Not:
- İçli köftenin ne kadar haşlanacağı konusunda farklı usuller var ama 10 dakika yeterli oluyor. Köftelerin piştiğini gösteren bir diğer işaret de küçük bulgur parçalarının kopması. Bunu gördüğünüzde de köfteleri sudan alabilirsiniz.
- Üzerine biz sade tereyağı gezdirdik ama isterseniz tereyağında 1 tatlı kaşığı domates salçasını kavurup üzerine biraz sıcak su ekleyerek de sos hazırlayabilirsiniz. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder