29 Mart 2022 Salı

Karamelli Etimek Tatlısı

 

Etimek tatlısına nostaljik bir lezzet diyebiliriz gibi geliyor. Bir dönem sık yapıldığını hatırlıyorum, benim de yapmışlığım vardı. Krem şanti kullanmayı bırakınca bu tatlıyı da unutmuşum.

Tatlıyı hatırlatan keskin kenarlı dörtgen fırın kabı oldu. Bu kapları almak bir süredir aklımdaydı. Taner benden önce davrandı. İndirimli görünce büyük dikdörtgen olanlardan almış. Jestine karşılık bu kapta yapılacak ilk tatlı seçimini ona bıraktım. Etimek tatlısını yıllar sonra yeniden yapışım böyle oldu. 

Etimek tatlısı bilinen haliyle karamelimsi şerbet, muhallebi ve krem şanti katmanından oluşuyor. Krem şantiyi kullanmak istemediğim için üzerine nişastalı bir karamel sos yaptım. Böylece tatlı çifte karamelli oldu. Aradaki muhallebi yumurtasızdı diye hatırlıyorum. Onun yerine son zamanlarda sık yaptığım politiko tatlısının muhallebisini kullandım. Pastacı kremasına benzeyen yoğun ve lezzetli bir muhallebi. Bu tatlıya da yakıştı. 

Kullandığım fırın kabı büyük boy olduğu için tatlı da ona göre oldu. Kalabalık davet tatlısı olarak düşünülebilir. Bekletmekte de bir sorun yok, strech filmle kapatıp buzdolabında tutmak yeterli. 

Bu arada fırın kabı gerçekten güzel. Köşeleri yuvarlatılmış dörtgen kaplarla güzel dilimlemek sorun olabiliyor. Bunda öyle bir sorun olmadı. Gayet muntazam dilimler kesebildim. 

Malzemeler (36*26 cm dikdörtgen fırın kabı için)

Bir paket tuzsuz etimek

Şerbeti için

250 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

400 ml sıcak su (Yaklaşık 2 su bardağı)

Muhallebisi için

1200 ml süt (Yaklaşık 6 su bardağı)

180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı) 

120 gram mısır nişastası (Yaklaşık 1 su bardağı) 

2 adet yumurta sarısı 

50 gram tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı) 

Karamel sosu

100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)

1 su bardağı su (200 ml)

30 gram nişasta (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)

250 ml su

  
Yapılışı

1. Şerbet için bir sos tenceresine şekeri alın. Düşük ısıda karıştırarak eritin. Şeker eriyip bal rengi alınca sıcak suyu ekleyin. Sertleşen şeker yeniden eriyene kadar karıştırın. Şeker tamamen eriyince şerbeti ocaktan alın.  Beş dakika soğutun.

2. Etimek dilimlerini fırın kabına yerleştirin. Üzerine şerbeti gezdirin.

3. Muhallebi için tereyağı hariç tüm krema malzemelerini tencereye alın. Ocağa almadan önce homojen bir görünüm alana kadar karıştırın. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocağı kapatın. Tereyağını ekleyip karıştırarak eritin.

4. 10 dakika soğuttunuz muhallebiyi etimeklerin üzerine dökün ve düzgünce yayılmasını sağlayın. Kabın üzerini strech filme kapatarak bir saat buzdolabında bekletin. 

5. Karamel sos için nişastayı 250 ml suyun içinde karıştırarak çözün. 

6. Toz şekeri kısık ateşte karıştırmadan eritin. Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyin ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şeker eriyince nişastalı karışımı döküp karıştırın. 

7. Karamel sosunu soğumuş muhallebinin üzerine yayın. Buzdolabında en az iki saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın. 


Not:

Etimek paketinin tamamını kullandım, bir paket tam yetti.  12 dilim bu ölçülerdeki kaba tam yerleşiyor, kalan birkaç taneyi ise küçülterek kenarlardaki boşlukları dolduruyorum. 

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder