10 Aralık 2019 Salı

Salepli Muhallebi

Kışın iç ısıtan içeceği saleple muhallebi de güzel oluyormuş. Evde doğal salep olunca farklı bir şey denemek istedim. Sonuçta ortaya evdeki malzemelerle kısa sürede hazırlanan pratik bir tatlı çıktı.


Bu sene salep bizde epey gündem oldu. Elif, akşamları salep yapabilir miyiz diye sorunca ham madde arayışına girdik. Aslında önce hazır satılan salep içeceklerine baktık. Tahmin edebileceğiniz gibi epey katkılı ürünler. Bazılarının salep içeriği sadece % 1. Salep aroması kullanılarak hazırlanmış, bol şekerle tatlandırılmış ve kıvam vericilerle koyulaştırılmış içecekler. Piyasada en yüksek fiyatla satılan, camda şişelenmiş olanın bile içeriği pek farklı değil. Toz salep karışımları da farklı değil. Onların da salep içeriği sınırlı ve bol şeker eklenmiş.

Durum böyle olunca doğal salep almak şart oldu. 50 gramı 50 TL civarında satılıyor. Ucuz değil ama ödediğiniz paranın hakkını veriyor. Üstelik piyasada satılan diğer salep içecekleri de çok ucuz değil. Cam şişede olanın bir litresi 27 TL. Doğal salep az miktarda tadını veriyor, o açıdan ekonomik. Bir litre süte 6 gram yani bir çay kaşığı dolusu kadar kullanmak yeterli oluyor.

Doğal salep kullanarak salep içeceği hazırlamak sadece biraz zaman alıyor. Ama kaynadıktan sonra sürekli karıştırmak gerekmediği için çok uğraştırıcı değil. Kaynayınca kısık ateşe alıp 20-25 dakika arada karıştırarak koyulaşmasını bekliyorsunuz. 

Muhallebiye dönecek olursak, salep içeceği hazırlamaktan çok daha pratik olduğunu söyleyebilirim. Çünkü muhallebi nişastayla koyulaşıyor, kaynayana kadar karıştırarak pişirmek yetiyor. Kaynadıktan sonra eklenen krema ve vanilyayı biraz hafiflik vermesi için kullandım. O kısımda da 2-3 dakika çırpmak yeterli. 

Muhallebide biraz daha fazla salep kullanılıyor, 10 gram salep yaklaşık silme 2 yemek kaşığı kadar. Ben doğal salep ve mısır nişastası kullandığım için  bu tarifi glütensiz olarak etiketliyorum. Siz toz salep karışımı kullanırsanız glütensiz olmayabilir. Ayrıca toz salep karışımlarını tercih ederseniz şeker miktarını azaltmanızı öneririm çünkü onların içinde zaten şeker var. 

Malzemeler (6 porsiyon)
1 litre süt
10 gram toz salep  (silme 2 tatlı kaşığı)
180 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
50 gram mısır nişastası (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
200 ml şekersiz krema (1 kutu)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Yapılışı
1. Krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencereye alın. Orta ateşte karıştırarak kaynayana kadar pişirin. 
2. Kaynayan muhallebiyi ocaktan alın. Krema ve vanilyayı ekleyip mikserle 2-3 dakika çırpın. 
3. Muhallebiyi servis kaselerine paylaştırın. Soğuyup kıvam alması için birkaç saat buzdolabında bekletin. 
4. Üzerini toz tarçın veya arzu ettiğiniz kuru yemişlerle süsleyerek servis yapın. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder