14 Mayıs 2019 Salı

Enginarlı Pirinç Salatası


Mevsimi bitmeden enginarı değerlendirmek lazım. O yüzden bu haftanın tarifi de enginarlı. Enginarlı pirinç salatasını geçenlerde kardeşime yemeğe gittiğimizde yaptım. Enginarı sevdiğim için kendime beğendirmekte sorun yok ama davet ortamında da beğenildiğini söyleyebilirim. Pirinç, enginar ve bezelye uyumlu bir üçlü oluyor.


Bu tarifte enginarın en rahat bulabildiğimiz çanak kısmını kullandım. Enginar çanaklarını küp şeklinde doğradım, zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla pişirdim. Geri kalan haşlanmış pirinç ve bezelyeyle buluşturmaktı. Gayet pratik oldu.

Malzemeler (6-8 kişilik)
5 su bardağı haşlanmış pirinç (1,5 su bardağı pirinçten çıkıyor)
2 su bardağı haşlanmış bezelye
Çeyrek demet ince doğranmış dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Soslu enginar için
3 adet enginar çanağı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Karabiber
1 limonun suyu
100 ml. su (Yarım su bardağı)
Tuz

Yapılışı
1. Soğanı yemeklik doğrayın veya rendeleyin. Enginar çanaklarını önce şeritler halinde kesin. Şeritleri küçük parçalar olacak şekilde doğrayın. Limon suyu ve suyu bir kaseye koyun, enginarları bu suda bekletin.
2. Bir tencerede soğanı zeytinyağı, zerdeçal ve karabiberle kavurun. Soğan yumuşayınca enginarları içinde beklettiğiniz suyla tencereye alın. Enginar yumuşayana kadar 10 dakika civarında pişirin. Soğumaya bırakın. Bu esnada tuzunu ayarlayın.
3. Malzemelerin tümünü alacak bir karıştırma kabına pirinç, bezelye, enginar, dereotu ve zeytinyağını koyup karıştırın. Gerekirse tuz ekleyerek servis yapın.

Notlar:
- Bu salatanın sos kısmı enginarı pişirirken hazırlanıyor. O yüzden tuzunu tüm salata için olacak şekilde damak zevkinize göre ayarlayın.
- Tarif kısmında da belirttim, 1,5 su bardağı pirinçten 5 su bardağı haşlanmış pirinç çıkıyor. Pirinci haşlamadan önce yarım saat kadar tuzlu suda beklettikten sonra süzdüm ve üzerine tekrar sıcak su koyarak yumuşayana kadar pişirdim. Pirincin piştikten sonra sulu kalmaması için suyu kontrollü koymakta yarar var.



1 yorum :