30 Ekim 2018 Salı

Demirhindi Şerbeti


Bu haftanın tarifi geleneksel lezzetler kategorisinden demirhindi şerbeti. Ana vatanı Güney ve Doğu Asya olan demirhindi, mutfak tarihimize yabancı değil. Demirhindi şerbeti Osmanlı mutfağının ünlü içeceklerinden bir tanesi. 40 civarında baharatla hazırlanan şerbet susuzluğu giderdiği için özellikle yaz aylarında tercih ediliyormuş.


Demirhindi meyvesinin başka faydaları da var tabi. Bağışıklığı güçlendiren ve sindirimi rahatlatan meyvenin ruh haline de iyi geldiği söyleniyor. Demirhindi şerbeti çok sayıda baharatla hazırlandığı için onların besleyici özelliklerini de bünyesinde barındırıyor.

Son yıllarda geleneksel gıdaların yeniden keşfedilmesiyle birlikte demirhindi şerbeti de artık erişebildiğimiz lezzetlerden biri. Hazır satılanları birkaç kez denedim. Markette meyvesini bulunca kendim yapma fırsatını kaçırmak istemedim. Benimki geleneksel şerbetin pratik bir uyarlaması oldu. Evde bulunan baharatlarla hazırladım. Kaynatma süresini de sınırlı tuttum. Geleneksel demirhindi şerbeti ise çok sayıda baharatla uzun süre kaynatılarak hazırlanan bir içecek. O haline en doğal şekliyle ulaşmak isterseniz özellikle Ankara’da yaşayanlar için kayrafermente’yi öneririm.

Benim demirhindi şerbeti yorumum şekersiz. Şerbeti hazırlarken şeker eklemedim. Kaynattıktan sonra tadına bakarak eklerim diye düşündüm, aklımda balla tatlandırmak vardı. Piştikten sonra tadına bakınca herhangi bir tatlandırıcıya ihtiyacı olmadığını fark ettim. Meyvenin tatlılığı şerbet için gayet yeterliydi. Siz isterseniz balla tatlandırabilirsiniz tabi, yine de önce tadına bakın derim:)   

Meyvesi, kabuğu, lifiyle demirhindi meyvesi

Malzemeler (1,7 litre şerbet için)
200 gram demirhindi meyvesi
2 litre su
50 ml gül suyu (Bir su bardağının dörtte biri)
2 adet yıldız anason
5-6 tane karanfil
1 çubuk tarçın
5-6 adet kakule tohumu

Yapılışı
1. Demirhindinin kabuklarını soyun, lifli kısmı çıkarın.
2. Malzemenin hepsini alacak büyüklükte bir çelik tencereye kabuğunu soyduğunuz demirhindi ve diğer malzemeleri koyun, suyu ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak 12 saat oda ısısında bekletin.
3. Bekleme süresinin sonunda şerbeti ocağa alın. Kaynadıktan sonra çok kısık ateşte iki saat ocakta tutun.
4. Ocaktan aldığınız demirhindi şerbetini süzgeç veya tülbentle süzün.
5. Sürahiye aldığınız şerbeti buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.

Not
Şerbeti evde bulunan başka baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Kök zencefil olsaydı benim aklımda onu eklemek vardı.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder