20 Mart 2018 Salı

Tabansız Cheesecake


Peynir tatlılarını sevenler için tabansız cheesecake, bu tatlının en ideal formu bence. En azından benim için öyle. Cheesecake denilince aklıma taban veya üzerindeki sos değil, sadece peynir katmanı gelir. İşte bu tarif benim gibi düşünenler için, ki sosyal medya paylaşımlarına gelen yorumlardan benim gibi düşünenlerin sayısının az olmadığını fark ettim:)


Tabansız cheesecake, yeni bir tarif değil. Batı mutfağında bilinen bir tatlı. Tatlıyı denemeden önce bir tarif araştırması yaptım. Baktıklarım için de şu tarif uygulanabilir göründü. Dolayısıyla ilk esin kaynağım o oldu ama yola çıkınca orijinal fikirden epey uzaklaştım.

Tarifi son haline getirene kadar birkaç deneme yaptım. İlk denemede lor peyniri, krema, labne ve yumurta kullandım. Pişme süresi çok uzun oldu. İkinci denemede sufle kaplarında porsiyonluk olarak hazırladım. Pişme süresi daha kısaydı ama ben bu tatlıyı kup değil, pasta formunda yapmak istiyordum. Planım pişme süresi uzun olmayacak ve muhallebi gibi görünmeyecek bir cheesecake hazırlamaktı. Yeni bir malzeme ve bir de mutfak tekniğinden yardım alarak sonuca ulaştım. Tatlıya pirinç unu ekledim ve yumurtanın beyazıyla sarısını ayrı kullandım. Bu eklemeler beklediğim sonucu verdi, muhallebi gibi görünmeyen, rahatça dilimlenen ve pişme süresi makul sayılabilecek bir cheesecake ortaya çıktı. Gerçi şunu belirtmem gerek, önceki seferlerde yaptıklarım da evde gayet olumlu karşılandı. Ev ahalisi hiçbirini ziyan etmedi:) Ama son haline hepimiz "işte bu" dedik.

Tabansız cheesecake için kelepçeli kalıp kullanmak gerekiyor. 24 veya 26 cm.lik kalıplar uygun. Bu tatlıyı yaparken ihtiyacınız olan başka bir şey de sabır. Pişme süresi bir saat ve ardından 45 dakika kadar fırının içinde bekletmek gerekiyor. O yüzden tatlıyı bir sonraki gün için hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Buzdolabından bekleyince kıvamı daha da iyi oturuyor.

Tabansız cheesecake servisinde ben sadece pudra şekeri ve çilekten yardım aldım ama siz isterseniz üzerine eritilmiş çikolata da gezdirebilirsiniz. Meyve- çikolata karışımları da düşünülebilir.

Malzemeler (24 veya 26 cm.lik kelepçeli kek kalıbı için)
200 ml şekersiz krema (1 kutu)
4 adet yumurta
400 gram labne peyniri
200 gram pudra şekeri (Yaklaşık 2 su bardağı)
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
100 gram pirinç unu (Yaklaşık bir su bardağı)

100 gram pirinç ununu bir de böyle göstereyim:)










Kalıbı yağlamak için
Tereyağı

Servis için
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Mevsim meyveleri

Yapılışı
1. Fırını 160 derecede ısıtın.
2. İki adet karıştırma kabı ayarlayın. Karıştırma kaplarının birinde şekersiz kremayı mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın.
3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Çırptığınız kremanın üzerine yumurta sarılarını ekleyin. Yumurta beyazlarını ise diğer karıştırma kabına koyun.
4. Yumurta beyazlarını mikserle katılaşana ve küçük tepecikler oluşana kadar çırpın. Bir kenarda bekletin.
5. Kremanın üzerine eklediğiniz yumurta sarılarını mikserle karıştırın. Üzerine labne peyniri, pudra şekeri, vanilya ve pirinç ununu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
6. Çırpılmış yumurta beyazlarını diğer karışıma ekleyin. Bir spatula yardımıyla kenarlardan ortaya doğru katlayarak karıştırın. Bu aşamada mikser kullanmayın ve fazla karıştırmayın.
6. Karışımı yağladığınız kalıba boşaltın. Önceden ısınmış fırında kek katılaşana kadar bir saat civarında pişirin. Kenardan tutup hafifçe salladığınızda kekin ortası sallanmıyorsa pişmiş demektir.


7. Kek pişince fırını kapatın ama keki fırından çıkarmayın. Kapak kısmına bir tahta kaşık yerleştirerek fırının ağzını hafif açık bırakın. Bu şekilde 45 dakika bekletin.
8. Fırından aldığınız keki oda ısısında soğumaya bırakın. Kelepçeli kalıbın kenarlarından dikkatlice ayırın.Üzerine pudra şekeri ekleyerek yanında mevsim meyveleriyle servis yapın.

Not
Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart boy su bardağı.
Ben bu keki hem 24, hem 26 cm.lik kelepçeli kalıpta pişirdim. İkisinde de oluyor ama 24 cm.lik kalıpta pişme süresi 5-10 dakika daha uzun olabilir.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder