11 Nisan 2016 Pazartesi

Kakaolu Avokado Pudingi (Pişmeyen Puding)

Blogda alternatif beslenmeye yönelik tarifleri artırmaya çalışıyorum bir süredir. Arşivimde glutensiz ve vegan tarifler de olsun istiyorum. Bunun için az AR-GE yapıyor sayılmam:) Avokadoyla tatlı denemeleri yapmak bir süredir aklımdaydı. Bu düşünceleri hayata geçirdiğim ilk tarif kakaolu puding oldu.



Avokado özellikle vegan beslenmede sık kullanılan bir meyve. Vegan tariflerde yağ yerine avokado kullanılıyor. Bunun nedeni avokadonun sağlıklı yağ asitleri bakımından son derece zengin olması. Önemli bir potasyum ve C vitamini kaynağı olan avokado, süper besin grubunda yer alan gıdalardan biri.

Avokadonun 100 gramında 180 kalori bulunuyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan avokado, uzun süre tok tutma özelliğine sahip. İçerdiği doymamış yağ asitleri, düşük glisemik indeksi ve tok tutucu özelliği bu meyveyi sağlıklı beslenme diyetlerinin gözdesi haline getiriyor. Kalp-damar sistemi ve bağırsak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini de anmadan geçmeyelim. 

Tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olgun olanları kullanmak. Çünkü olgunlaşmamış avokadonun hem işlenmesi zor hem de tadı pek güzel değil. Alırken kontrol ederek olgun olanları seçmek en pratik çözüm. Böyle bir imkan yoksa balkonda elma veya muzların yanında birkaç günde olgunlaştırmak mümkün. Pirinç çuvalının içinde bekletmek de bir yöntem ama evde ne kadar uygulanabilir bilmiyorum.

Blogun avokadolu ilk tarifine gelecek olursak, bence bu pudingi klasik pudingden ayırmak kolay değil. Açıkçası tadına bakana kadar ben de sonucun böyle olacağını düşünmemiştim. Pudingi hazırlarken çocuklar mutfağa geldi. Yiyebilir miyiz, soğudu mu diye kasenin başına yerleştiler. Tadına bakıp onay verince içim rahat etti. Buzdolabında soğuttuktan sonra kıvamı daha da güzel oldu. Avokado pudinge yağ dokusunu vermekle kalmıyor, kıvamını da koyulaştırıyor.

Pudingin oldukça doyurucu olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Krem karamel kaseleriyle servis etmek en mantıklısı. Daha büyük kaselerde çok geliyor.

Pudingi yaptığımın ertesi günü bir süredir sağlıklı beslenmeye özen gösteren ve tatlı tüketmeyen bir arkadaşıma götürdüm. Tadını o kadar çok beğendi ki tarifi bloga eklememi bekleyemedi:) Hafta sonu yapmış. Tatlı isteği bastırdığında elinin altında olmasının kendisini çok rahatlattığını ve bu pudingle tatlı krizlerini atlatabildiğini söyledi.

Rafine şeker ve un içermeyen pudingi hazırlamak birkaç dakikadan fazla sürmüyor. Kullanmak istemiyorsanız balı eklemeyebilirsiniz, muz yeterli tatlılığı veriyor. Bal eklemeden tadına baktığımda bana yeterli geldi. Yine de çocuklardan emin olamadığım için bir yemek kaşığı bal kullandım. Bu noktada tercih size kalmış.

Ben alkali işlem görmemiş doğal kakao kullanıyorum. Rengi diğerinden daha açık olmasına rağmen tadı daha kuvvetli. Ve eleyerek kullanmak gerekiyor çünkü topaklanma yapıyor. Siz piyasada satılan diğer kakaodan kullanıyorsanız elemeden kullanabilir ve miktarını bir veya iki yemek kaşığı artırabilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)



Malzemeler (6 porsiyon)
2 adet olgun avokado
3 adet büyük boy olgun muz
4 yemek kaşığı toz kakao
1 yemek kaşığı süzme bal
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
Servis için
Muz dilimleri
Malzeme listesi kısa olunca bir de görsel koymak istedim:)

Yapılışı
1. Avokadoyu enlemesine ikiye kesin, çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyun.
Olgun avokado kullanmak işleri bayağı kolaylaştırıyor.
2. İri parçalar halinde doğradığınız avokadoyu, soyup böldüğünüz muzla birlikte mutfak robotu veya rondodan geçirin.

3. Avokado-muz karışımı pürüzsüz hale geldikten sonra bir karıştırma kabına alın. Üzerine toz kakao, bal ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.

4. Karışımı servis kaselerine paylaştırın. Buzdolabında birkaç saat soğuttuktan sonra arzuya göre muz dilimleriyle servis yapın.

Not

Krem karamel kaseleriyle servis etmeniz halinde altı porsiyon çıkacaktır. Daha büyük kase veya kup kullanacaksanız porsiyon sayısını dört olarak hesaplamalısınız. Yukarıda da belirttiğim gibi benim önerim küçük kaselerde servis etmeniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder